Choď na obsah Choď na menu
 


Draky

6. 4. 2014

 

drak.jpg
Draky
Drak je obrovské zviera vyskytujúce sa v mnohých krajinách.

Na rozdiel od bežne zaužívaných predstáv nie je možné problematiku drakov zhrnúť do predstavy dobrého draka a to dokonca ani jeho podobu. Vzhľad draka prešiel mnohými premenami, a preto jediné, čo je možné s istotou tvrdiť je, že ide o tvora s jednou hlavou alebo viacerými hlavami. Zjavne drakom s najvyšším počtom hláv bol stohlavý Ládón, naproti tomu čínske draky sú zásadne jednohlavé. Niektoré draky chrlia oheň, no vyskytujú sa aj draky, ktoré chrlia mrazivý vzduch, kyselinu, či dokonca paru.. Ďalším problémom opisu predstavy draka spočíva v krídlach. Drak mohol mať, spravidla netopierie krídla, ale menšie množstvo drakov je aj bez krídel. Vyskytujú sa štvornohé aj dvojnohé draky (viverny), no sú známe draky aj viacnohé alebo dokonca beznohé.
Jeho vlastnosti sú v jednotlivých podaniach rovnako problematické ako jeho vzhľad. Môžeme povedať, že klasická Európanan je hlúpe a zlé zviera. Táto predstava však nie je celkom pravdivá, pretože mnohí draci boli posvätní a ich zabitie bolo tvrdo potrestané. Neeurópske draky sú tvory často dobré a pomáhajúce ľuďom. No nie e to vždy tak. Draky sú vždy nebezbečné a pracovať s drakmi si vyžaduje veľkú odvahu a schopnosti.

Veľmi zvláštny je i spôsob dračieho rozmnožovania, o ktorom nás literatúra informuje veľmi sporadicky, o samotnom dračom párení skoro vôbec. Ďalším veľmi zaujímavým problémom je evidentný nedostatok dračích samíc. Drak si postaví hniezdo, kde znesie vajce (jedno alebo viac), z ktorého vysedí mláďa, o ktoré sa potom stará. Zvláštne je, že počet hláv nie je dedičný.

Stravovacie návyky jednotlivých drakov sú rôzne, existujú draci bylinožraví, ale prevažná väčšina drakov je mäsožravá a niektorí sú aj výhradne ľudožraví

 

 

Komentáre

Pridať komentár

Prehľad komentárov

Zatiaľ nebol vložený žiadny komentár.